fbpx

Flytt kjøkkenet ut!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Sommeren er her, og vi nordmenn trekker ut av våre hus. Endelig er årstiden kommet hvor vi kan tilbringe hele dagen ute i frisk luft! Mange herlige, lyse kvelder ligger foran oss. Grillfest i hagen med gode venner, uke etter uke med hygge og gode opplevelser. Men hvorfor måtte forlate selskapet og gå inn i huset for å lage til maten? Det er jo så praktisk og genialt med eget utekjøkken! Hvis du bygger det selv og går for de enkle løsningene, får du det i tillegg for en rimelig penge.

Hvordan skal utekjøkkenet ditt se ut?

Du må først ta stilling til hvilken form du vil ha på utekjøkkenet ditt. Tegn en skisse selv ut fra bildet du har i hodet. Skal du ha mye benkeplass, eller klarer du deg med en mindre utgave? Skal du ha grillen integrert eller ved siden av? Tenk igjennom hvilken arbeidshøyde som passer deg.

Og så kommer neste spørsmål – hvilket materiale vil du gå for? Det er enklest å bygge et utekjøkken i tre, men noen ønsker å lage benkeplaten i et annet materiale som kan tåle vind og vær. Du kan for eksempel støpe den i betong. Hvis utekjøkkenet skal være mobilt og skal kunne flyttes rundt, vil vi anbefale å bygge den i tre, eventuelt rustfritt stål eller sink som ikke veier så mye men tåler litt skittent vær. Ikke velg trykkimpregnert tre til bordplaten, men høvlet tre som gir den glatteste overflaten. Du bør male treet, slik at det holder lengst mulig og har en smussavisende overflate.

Når du har lagt en plan, er det bare å handle materiale og sette i gang. Å bygge utekjøkken er ikke så vanskelig som du tror.

Det er enklest å bygge et utekjøkken i tre, men noen ønsker å lage benkeplaten i et annet materiale som kan tåle vind og vær. Du kan for eksempel støpe den i betong.

Fremgangsmåte

Begynn med et enkelt rammeverk. Her kan du f.eks bruke 45×70 for å få et solid fundament. Så må du vurdere om du ønsker hyller til oppbevaring under benken. Det er anbefalt å ha litt plass til kjeler og redskaper.

Nå er det bare å kle rammeverket inn med et materiale du liker. Mange velger materiale som matcher kledningen på huset.

Utekjøkken med vask

Det er en stor fordel om utekjøkkenet har en vask og armatur, slik at det er enkelt for eksempel å skrelle poteter og skylle grønnsaker. Har du bordplate i tre, så er det bare å sage et hull og ha vasken nedfelt i bordplaten. Dersom du støper bordplaten i betong, må du vite nøyaktig hvor vasken skal plasseres, slik at du kan tilpasse støpeformen din deretter. Du kan også kjøpe hele bordplaten i rustfritt stål med innebygget vask, som bare monteres oppå et rammeverket du har laget i tre.

En annen ting du må tenke over er hvordan du får tilkoblet vann. Det enkleste er bare å bruke en hageslange, som kan kobles til med en utekran, og føres til vannkranen i utekjøkkenet ditt. Det eneste du trenger er en kum, armatur, to ekstra vannslanger, koblinger og en vannlås.

Hva med avløp da, lurer du kanskje på. Her kan du gjøre det så enkelt at du setter en bøtte eller balje under vasken. Så bare tømmer du den etter bruk.

Dette bør du tenke på før du setter i gang:

  • Plassering: Ha utekjøkkenet i nærheten av inngangen til kjøkkenet (om du har)
  • Sats på holdbare materialer om kjøkkenet skal stå utendørs året rundt.
  • Velg et flyttbart kjøkken på hjul om du vil ta det inn om vinteren.

Lykke til!

Bildene er hentet fra: Pinterest, Vi i villa og eventyrlig oppussing TV3. Forsidebilde er fra flinke Kaja med bloggen: https://www.kajagun.com/utekjokken/ Gå inn på bloggen hennes og bli inspirert! 🙂

Kontakt oss