Hvem gjør hva når man pusser opp badet?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn


Fornyelse av badet står for tur. Du har kanskje tenkt på det lenge, og nå skal det endelig bli virkelighet.
Det er mye som skal gjøres, men hva kan man gjøre selv? Hva bør man ikke gjøre selv, – og hva er det man absolutt skal overlate til profesjonelle?

I dette innlegget vil vi skrive litt om prosessen med å renovere et bad. Vi vil også gi noen tips til hva som er lurt å tenke på underveis, så resultatet blir slik du har tenkt deg.

Første trinn i prosessen er riving av eksisterende bad. Når rørleggeren har koblet fra og stengt vannrørene klarer du resten fint selv. Det gjelder bare å ha en god plan på avfallshåndteringen. Kjører du avfallet til miljøstasjonen og sorterer det selv kommer du rimelig ifra det. Er det kobberrør på badet kan du til og med tjene en liten slant på å levere det inn til gjenvinning.

Hvis du vil gjøre noen endringer i planløsningen på badet, for eksempel å bygge en nisje til dusjen, kan du gjøre det selv. Det beste er å bruke våtromsplater. De er vanntette, lette, og enkle å tilpasse. Disse kan du også kle veggene med når du har revet ned det som var der fra før.

Før du kler igjen veggene, må rørlegger og elektriker inn. Det kreves godkjenninger for å gjøre endringer på rør og elektrisk så dette må man overlate til profesjonelle. Sjekk at det firmaet du velger har de nødvendige godkjenninger, så du vet at de er kvalifisert for jobben, og at de ikke gjør svart arbeid.

«Vær litt kritisk når du skal velge leverandør»

Ved svart arbeid har du ikke noen garanti for jobben, og må ta hele kostnaden selv om noe går galt. Det kan også være lurt å sjekke om firmaet har god økonomisk historikk, så ikke du risikerer at de går konkurs før jobben er gjort.

En ting som er viktig å ha tenkt gjennom før rørleggeren kommer, er om du ønsker at noe av sanitærutstyret skal være innebygget. Toalettsisternen er jo vanlig å bygge inn i veggen, men det finnes også mange fine blandebatteri både til dusj, servant og badekar som kan bygges inn. Den innvendige delen må da monteres før veggene plates igjen og flisene legges.

Denne lekre kranen fra Tapwell kan monteres på veggen over vasken…

…men da må denne boksen monteres før det plates!

I dusjen kan du ha dette betjeningspanelet på veggen….

…og denne taksilen i taket. Alt røropplegg mellom disse er da skjult i vegg og tak.

Når flisearbeidet er gjort kommer rørlegger og elektriker tilbake og monterer alt det synlige, som toalett, dusj og baderomsmøbler.

Synes du det var mye å tenke på? Mange trinn i prosessen? 
Da kan du alltids kontakte en våtromsbedrift eller en rørlegger som driver med totalrenovering av bad, og la dem ta hele prosessen for deg. Husk da å være litt kritisk i valget av leverandør, så du får en god opplevelse både under og ikke minst etter oppussingen.

PS. Hvis du bor i Bergensområdet kan vi være behjelpelig med å sette deg i kontakt med noen bedrifter vi har erfaring med at er til å stole på når det gjelder renovering av bad.

Lykke til!