Vaskerommet – husets viktigste rom!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

En sterk påstand kanskje, men hvis dette rommet ikke fungerer går det fort utover resten av hjemmet. Klesvasken blir tungvint, kanskje må du ha klesstativ stående i andre rom fordi det ikke er tenkt på plass til dette på vaskerommet osv. Det blir fort utrivelig, og jobben som skal gjøres på vaskerommet blir et ork.

Har du derimot et gjennomtenkt, praktisk vaskerom, så klesvask og husvask fungerer på best mulig måte, har du fjernet en stor kilde til stress og frustrasjon fra livet ditt.

Å ha et funksjonellt vaskerom gir kvalitet i hverdagen.

Vaskerommet er ofte det forsømte rommet, der mange inngår kompromisser eller sparer litt på innredningen. 

Ikke gjør det! 

Bygger du nytt hus; prioriter vaskerommet både arealmessig, og når det kommer til innredning, ihvertfall hvis du har, eller planlegger å få barn. For tro meg, har du barn i småbarnsalderen blir det mye klesvask, og når de blir tenåringer….sukk…ingen bedring i sikte.

Hva skal vaskerommet inneholde?

Før du begynner planleggingen er det viktig å få på bordet hvilke funksjoner du ønsker at rommet skal ha. 

Skal du bare vaske og tørke klær der? Eller skal du også oppbevare støvsuger, vaskeutstyr og lignende?

Er det andre funksjoner du vil ha inn der? Oppbevaring av sesongklær for eksempel? Da kan det være lurt å benytte plassen helt oppe under taket, enten med ekstra høye skap, eller hyller.

Er vaskerommet stort og har egen inngang vil man kanskje ha det som en grovgarderobe for regntøy og arbeidstøy? Sørg for nok knagger og skohyller nærme ytterdøra så ikke man må trakke langt inn med skitne sko og klær.

Sorteringssystem for skittentøy gjør det enklere når klesvasken skal settes på. Her kan du bare hekte trådkurvene ut av skapet og trille de med deg.

Tenk igjennom at du ikke får for mange ulike funksjoner inn på et begrenset areal, da blir det fort kaos, og lite trivsel.

I tillegg er det mange hus som ikke har eget teknisk rom, og da blir mange av de tekniske installasjonene lagt til vaskerommet. Det er viktig å ha en god plan på dette, gjerne tidligst mulig i planleggingsfasen av et nytt hus, så ikke unødvendig mye av arealet blir brukt opp til slike ting. 

Hvordan utnytte plassen best mulig?

Når du vet hva rommet skal inneholde kan du begynne å planlegge.

Prøv å samle det tekniske mest mulig. Ofte kan ventilasjonsanlegg få plass over varmtvannsbereder osv.

Her er en kombinasjon fra Vedum Bad som bygger 180cm i bredden. Smart med integrert strykebrett, og vaskemaskin litt opp i høyden for bedre arbeidsstilling

Mest mulig sammenhengende veggplass er lurt. Får du til 180 eller 240cm veggplass har du veldig mange muligheter.

Vaskemaskin og tørketrommel har standardmål 60 x 60, og skal du ha skyllekar i tillegg må du beregne 60 cm til det og. Klarer du å få plass til dette på en vegg kan du ha benkeplate oppå maskinene og benkeskap under skyllekaret. Da har du en god arbeidsdisk til å legge sammen klær osv. Har du mer plass kan du ha høyskap i tillegg, der du kan ha vaskeutstyr, eller sortering av skittentøy.

En god løsning fra Linn Bad, denne bygger 260cm.

Ønsker du å få maskinene litt opp i høyden kan du ha oppbevaring av skittentøy under maskinene, og dype skap over som rommer mye. Da mister du en del av arbeidsbenken der, men hvis det er mer plass andre steder i rommet kan det være en god løsning.

Husk på å sette av plass til klestørk. Enten plass til gulvstående stativ, eller du kan montere på vegg, eller i tak.

Er vaskerommet ditt lite, eller det er kombinert vaskerom og bad finnes det også muligheter hvis man planleger godt. 

Har du 120cm plass kan du ha vaskemaskin og tørketrommel oppå hverandre. Ved siden av kan du ha et benkeskap med trådkurver til skittentøy, og på veggen over kan du ha veggmontert tørkestativ. Over tørketrommelen kan du ha hyller til oppbevaring av vaskemidler.

Hvor får jeg kjøpt innredning til vaskerommet?

Du kan selvfølgelig gå på IKEA. De har mye greit som du monterer selv. Har du mer tid enn penger kan det være en god løsning. 

Flere kjøkken og baderoms leverandører lager også gode løsninger til vaskerom. Bestiller du hos dem får du modulene levert ferdig montert.

God utnyttelse av rommet med denne hjørneløsningen fra Linn Bad.

Et eksempel er norske Linn Bad. De leverer både løsninger for innbygging av vaskemaskin og tørketrommel, og skap med mange praktiske funksjoner. Du finner trådkurver for skittentøy som kan taes ut,  uttrekkbart strykebrett, høyskap med oppheng for mopp og støvsugerslange for å nevne noe.

Kvaliteten er den samme som på baderomsmøblene deres; meget høy.

En annen leverandør som er verd å nevne er Vedum Bad. 

Definitivt ikke det kjipeste rommet i huset med denne innredningen.

Deres vaskeromskolleksjon er både praktisk og en fryd for øyet. Her kan du velge mellom mange design og farger, for hvem har egentlig bestemt at vaskerommet skal være sterilt og kjedelig?

Design vaskerommet ditt slik at det er hyggelig å være der, og motiverende å holde det ryddig og fint.